Curieus

Hansbeke-Vladivostok-Hansbeke klinkt als een wielerklassieker en rijdt als een trein. Vanuit hun met sloop bedreigde station van Hansbeke reden fotograaf Koen Degroote en Laura Bracke per fiets naar de terminus van van de legendarische Trans-Siberische spoorlijn.

21.000 kilometer vanuit het onooglijke Hansbeke doorheen Albanië, Macedonië, Bulgarije, Georgië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizstan en Kazachstan naar het uiterste oosten van Rusland. Soms gezwind bergaf, vaak knokkend en beukend tegen de wind. Maar altijd dwars door het panorama van het leven, op het ruwe ritme van het landschap.

Vastbesloten de gortdroge schande van het Aralmeer vast te leggen, maakten Koen en Laura tijdens hun maandenlange tocht een bestofte omweg. Vanuit Nukus naar Moynaq en terug. Nukus-Moynaq-Nukus, een koers binnen een koers, die ze “De Ronde van de Woestenij” doopten. Het zou bij een eenmalige editie blijven, omwille van zijn hoge risico op TBC en andere longkwalen.

Je kan de expo Aral, Ronde van de Woestenij en de vertelavond Hansbeke-Vladivostok-Hansbeke naar jouw afdeling halen. Op jouw maat. En in overleg met Koen en Laura, kan je meer of minder focussen op de schande van Aral, de boeiende Sovjetkunst en Sovjetidentiteit, inspirerende wielerhelden en het fiets-verhaal… Geen gortdroge journalistiek, maar met een flinke dosis poëzie, gekleurd met foto’s en schetsen.

Prijs:
Moeilijkheid:
Hoe begin je eraan?
 • Zoek een fijne locatie voor de expo. Kies bij voorkeur voor een locatie die publiek toegankelijk is, zodat de  tentoonstelling een pak meer mensen bereikt dan enkel de kijklustigen die speciaal voor de expo zelf afzakken. Een bibliotheek, een stationshal, een sociaal restaurant, een buurthuis, een cultuurcafé …
 • Neem contact op met informatie@curieus.be en prik in samenspraak een periode waarin je de expo kan ontlenen. Zorg dat de expo langer kan blijven hangen dan enkel de vertelavond zelf. Het zou zonde zijn om de foto’s maar één avond tentoon te stellen. Zodra je de expo reserveert, brengen we je ook in contact met Koen zelf, zo kan je meteen de datum van de vertelavond zelf kiezen.
 • Bekijk of er enkele organisaties in je buurt of gemeente willen samenwerken. Zo bereik je een veel grotere doelgroep, kan je de werklast (en eventueel de financiële last) verdelen, wordt je activiteit breder gedragen.
 • Een fris ontwerp van je promomateriaal is essentieel. Neem hiervoor contact met je provinciaal Curieussecretariaat. Verdeel je flyers en affiches in alle culturele hostpots in de buurt: bibliotheek, boekenwinkel, cinema, cafés, kunstacademie, andere culturele verenigingen …
 • Verstuur een krachtig persbericht en bel actief de lokale journalisten op. Je provinciaal Curieussecretariaat ondersteunt je hierbij graag  zoals bv. tips over hoe je het beste een persbericht kan schrijven, lokale perslijsten samenstellen etc. 
 • Kondig je activiteit aan op externe kalenderwebsites: uitinvlaanderen.be, wattedoen.be …
 • Nodig ook specifiek fotografie-liefhebbers  uit. Is er in jouw gemeente een Slavische gemeenschap (Russen, Bulgaren, Kazachen …), betrek hen zeker bij de organisatie van de openingsavond of tentoonstelling.
 • Kondig je tentoonstelling aan via mailing aan al jouw kennissen, verwijs naar je activiteit op de Curieuskalender, nieuwsbrieven…
 • Wees fier op je activiteit, praat erover aan de toog, in de bib, aan de kassa, bij de bakker…
 • Bij je provinciaal Curieussecretariaat kan je een beamer en projectiescherm ontlenen (enkel nodig voor de lezing, niet de expo zelf). Vraag ook een Curieusbanner om bij de tentoonstelling op te stellen.
 • Voorzie wat hapjes, drankjes, een opzwepend muziekbandje … voor een feestelijke ouverture van je tentoonstelling. Blijf in de sovjetsferen om inspiratie op te doen voor je hapjes (zakoeskies), drankjes (vodka), bandjes (De Bevlekte Ontvangenis, Soviet Supreme)…
 • Neem foto’s, verspreid ze via sociale media, laat afwezigen tijdens de ouverture zien dat ze ongelijk hebben. Of dat ze gelukkig nog enkele dagen tijd hebben om je expo mee te pikken.
 • Verzamel contactgegevens van de aanwezigen, vraag of ze op de hoogte willen gehouden worden van jouw Curieusactiviteiten in de toekomst.
Hou rekening met
 • Praktisch

De expo bestaat uit 31 foto’s. Elke foto is in hoge kwaliteit gedrukt op forex en voorzien van een ophangsysteem. De 15 staande (30x40cm - waaronder 8 panelen met tekst), 12 liggende (60x40cm) en 4 panorama foto’s (120x40cm) zijn allemaal even hoog (40 cm), zo creëer je bij de opstelling een "band" van beelden. Zorg voor een locatie met voldoende algemene verlichting. De foto’s worden niet afzonderlijk uitgelicht, maar komen wel pas helemaal tot hun recht wanneer ze - letterlijk - in de kijker kunnen staan. De foto’s van de expo passen in een gewone personenwagen.
Voor de lezing trek je best anderhalf uur uit (een eerste deel van 50 min, een kleine pauze, en een tweede deel van 30 min + een mogelijkheid tot vragen stellen). In overleg met Koen en Laura kan je dit gedeelte ook in een live-interview-vorm gieten. Voor dit woordgedeelte dien je apart een beamer en projectiescherm/-muur te voorzien.

 • Op jouw maat

Heb je geen ruimte om de expo te presenteren? Maar wil je wel het kosmopolitische verhaal van Koen en Laura delen? Dan boek je alleen de vertelavond. In overleg met Koen en Laura kan je beslissen om het verhaal van Aral meer of minder op de voorgrond te zetten, vooral de Sovjetmaatschappij in de kijker te zetten …

Over de kostprijs

Curieusafdelingen kunnen de tentoonstelling gratis ontlenen.
Voor de vertelavond vragen Koen en Laura een vergoeding van € 200 euro (excl. BTW) + vervoersonkosten.

Over de mede­werkers

Een tentoonstelling organiseren, dat doe je best niet op je eentje. Hoewel het eigenlijk om een kant-en-klare activiteit gaat waarbij de tentoonstelling en de lezingen al helemaal zijn uitgewerkt, sla je het best de handen in elkaar om het werk te verdelen. Zorg voor een goed draaiboek waardoor iedereen weet wat er van hem/haar wordt verwacht en alles geordend blijft. Zeker voor het promo voeren, heb je extra helpende handen en enthousiaste gezichten nodig. 

{exp:freeform:form form_name="volunteer" form:id="volunteer" required="from|name|subject|message" inline_errors="yes" return="activiteiten/aral.-de-ronde-van-de-woestenij" recipient_user_input="yes" recipient_user_limit="1" recipient_user_template="volunteer" } {/exp:freeform:form}