Curieus

"Een dag niet gedanst is een dag niet geleefd." Beter dan Friedrich Nietzsche kunnen wij het niet verwoorden. Als mensen samen dansen, gebeurt er iets magisch. Dansen brengt mensen samen. Dansen creëert ontmoeting. En in het beste geval is het gewoon ook plezierig.

30 jaar geleden zette het dansgezelschap Rosas, van Anne Teresa De Keersmaeker, zich op de kaart met de voorstelling Rosas danst Rosas. De choreografie werd intussen over heel de wereld opgevoerd.

Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker daagt je uit om je eigen Rosas danst Rosas te dansen. In enkele heldere video’s leren zij en danseres Samantha van Wissen je stap voor stap de bewegingen aan van het tweede deel van de voorstelling. Daarna wordt het jouw dans: jij danst Rosas.

Ook Curieus roept op om mee te dansen. Verzamel je buren en je vrienden en maak samen jouw eigen versie van de legendarische choreografie.

Prijs:
Moeilijkheid:
Hoe begin je eraan?

De bewegingen staan stap voor stap uitgelegd op deze website. Het is de bedoeling dat je een eigen interpretatie van de choreografie maakt, maar de dans exact uitvoeren is natuurlijk niet verboden.

  • Kies voor een interessante setting. Dat kan gaan van een romantisch park tot een muffe turnzaal, een aftandse loods of een charmant stadsplein. Alles kan, alles mag, het is jouw dans.
  • Maak een keuze wat de kledij betreft. Gaan jullie resoluut voor zwart? Of dragen alle vrouwen (of meisjes) een rok? Wil je een dat iedereen een jeansbroek draagt en een witte T-shirt of maakt het helemaal niet uit? Communiceer wat je prefereert.
  • Zoek één of meerdere partners. Het is altijd boeiend om samen te werken met andere organisaties. Je kan er niet alleen de pers mee overtuigen, jouw organisatie krijgt op die manier meer weerklank.
  • Beperk je niet tot vrouwen: mannen kunnen deze dans perfect uitvoeren, en kindjes. Die vinden het vast ook geweldig.
Hou rekening met

De dag zelf?

  • Eigenlijk heb je enkel een stoel nodig voor elke deelnemer … En een camera (kan ook een smartphone zijn).
  • Om te dansen, heb je natuurlijk ook muziek nodig. Je kan op www.rosasdanstrosas.be ook het originele lied downloaden, maar niets houdt je tegen om zelf een plaatje te kiezen.
  • Je repeteert de bewegingen en er is 1 iemand die telt. De dans duurt slechts enkele minuten. Trek een voor- of namiddag ervoor uit. De voorbereidingen en repetities in acht genomen duurt de activiteit niet erg heel lang.
  • De persoon die filmt mag elke beweging apart opnemen. Onze vrienden van Curieus Oost-Vlaanderen maken er voor jou een mooie montage van. Hou de camera wel stil, dat maakt het monteren gemakkelijker. 

Deze activiteit leent zich uitstekend om meer ruchtbaarheid in de gemeente aan Curieus te geven. Bovendien kan je deze activiteit ‘gebruiken’ om bepaalde zaken in de verf te zetten: wil je een stukje erfgoed beschermen? Of pleiten voor meer groen in de gemeente? Dan kan deze dans een middel zijn om zaken aan te kaarten. Je kan er ook mensen bij betrekken die geen Curieus zijn en vergeet de pers niet uit te nodigen.

Over de kostprijs

Geen. Kies voor een camera die je in je bezit hebt. Zelfs met de meeste smartphones kan je goede filmpjes maken.

Over de mede­werkers

Heb je hiervoor veel volk nodig? Neen, Ben je met 4 of met 400? Curieus danst Rosas is er voor iedereen. De dans bestaat uit dagelijkse bewegingen. Iedereen kan het! Zolang iedereen maar een stoel meebrengt.

{exp:freeform:form form_name="volunteer" form:id="volunteer" required="from|name|subject|message" inline_errors="yes" return="activiteiten/curieus-danst-rosas" recipient_user_input="yes" recipient_user_limit="1" recipient_user_template="volunteer" } {/exp:freeform:form}