Curieus

Ontspannend, eenvoudig en gezond … moestuinieren klinkt als muziek in de oren. Sla er in het voorjaar eender welk tijdschrift op na of zap voorbij de vierkante meters moestuin op tv, zelf kweken en oogsten van groenten is geweldig hot.

Stadstuintjes, biopluktuintjes, verticale tuintjes … schieten als paddenstoelen uit de grond. Mensen gooien zich vol enthousiasme op een moestuintje in hun eigen hof, op het balkon of op hun koer. Heel fijn, al die individuele initiatieven. Maar misschien is het nog fijner om als wijk/straat hier jouw de schouders te zetten en een Groenselstroate te creëren?

Prijs:
Moeilijkheid:
Hoe begin je eraan?

Een 30-tal buren plaatsen van mei tot september een kweekzak met een of meerdere groenten zichtbaar voor hun voordeur. Elke buur zorgt voor de groei, bloei en onderhoud van zijn groentezak. Op het einde van de zomer brengen de buurtbewoners alle zakken bijeen en oogsten alle groenten. De ‘oogstshow’ is de perfecte aanleiding voor een straatfeest met groentechips, groentefrietjes met dipjes … waarbij de hele buurt kan proeven en kennismaken.

 • Zet je wilde groenselplannen op papier en verdeel flyertjes in de brievenbussen in jouw straat of bel overal aan en doe meteen je ideeën uit de doeken. Organiseer halfweg de lente een startvergadering met deelnemende of geïnteresseerde buren. Zo maak je duidelijke afspraken over elkaars verwachtingen. Van je deelnemers verwacht je dat ze zich gedurende de periode mei tot september zich ertoe verbinden met liefde voor hun plantjes te zorgen, water te geven …  Geef ook meteen aan dat hun engagement voor het buurtfeest op het einde van de rit ook mooi meegenomen is.
   
 • Verdeel begin mei wat potgrond en groenteplantjes en -zaden (pompoen, ajuin, courgette, pastinaak, rode bietjes, selder, radijsjes, paprika … of kruiden als basilicum, oregano, peterselie ...) aan de deelnemende buren. Als initiatiefnemer kan je misschien voor een prijsje een aantal kweekzakken met logo laten maken en verdelen. Al is de ‘onaffe’ look and feel ook wel heel fijn, en maak je meteen ook heel duidelijk dat je behalve een plastic zak en wat potgrond echt niets nodig hebt om deel te nemen. Geef je deelnemers ook een mini-krijtbordje mee die je in de aarde kan prikken en waar je de naam van de geteelde groenten op kwijt kan. Sommige groenten zijn ook gebaat met een extra bloemetje in de kweekzak, om meer bijtjes en vlinders te lokken.
   
 • Spreek halfweg de zomer ook nog even af om te horen hoe het met elkaars groentjes gaat, tips uit te wisselen, en verdere afspraken te maken voor het buurtfeest. Zijn jullie allemaal ‘druk druk druk’? Gebruik je FB-pagina volop om tips uit te wisselen.
   
 • Op het afsluitend buurtfeest tijdens het oogstseizoen kan je groentesoep maken, een BBQ, groentechips of groentefrietjes.
Hou rekening met
 • Dit is een project waarvoor je misschien gemeentelijke subsidies kan voor buurtwerking of wijkontwikkeling kan aanvragen. Echt waar, doen!
   
 • Laat je initiatief ook leven via sociale media. Roep je moestuinierders op om het groeiproces te ‘delen’ via een Facebookpagina of ga zelf af en toe wat foto’s nemen bij telende of oogstende buren…
   
 • Je haalt met je Groenselstroate ongetwijfeld de (lokale) pers. Geen inspiratie voor een persbericht? Call het Curieussecretariaat to the rescue!
   
 • Klop ook even aan bij een bioboer of tuincentrum in je buurt. Misschien wil deze in ruil voor wat aandacht en logovermelding jouw Groenselstroate wel sponsoren met groentezaadjes of plantjes?
   
 • Je kan ook altijd een bekende kok vragen om mee te werken aan het slotfeest of peter/meter te worden van je Groenselstroate. Misschien wil een bekend TV-gezicht, of de kok van een populair restaurant uit jouw buurt wel groentefrietjes komen bakken?  
Extra info

Peter van Curieus West-Vlaanderen is gezegend met 10 groene vingers en kan je op weg zetten om van jouw straat een groenselstroate te maken.

{exp:freeform:form form_name="volunteer" form:id="volunteer" required="from|name|subject|message" inline_errors="yes" return="activiteiten/de-groenselstroate" recipient_user_input="yes" recipient_user_limit="1" recipient_user_template="volunteer" } {/exp:freeform:form}