Curieus

Eigen groenten en fruit telen in geveltuinen, bloembakken op de vensterbank, hangzakjes aan de gevel of een vrolijke plant in een al even vrolijke huiskamer. Meer groen zorgt voor meer leven in het huis, de straat en de buurt. Een handvol vrolijkheid geeft altijd ademruimte.

Maar misschien kocht je, in al je enthousiasme, een te grote plant voor een klein appartement? Nogal uithuizig waardoor zelfs grootmoeders geliefde sanseveria langzaam wegkwijnt? Gaat het met de kamerplant zo goed dat je met de tientallen scheutjes even geen blijf meer weet? Een overschot aan wortelzaad? Een sierplant die de tuin stilaan begint te overwoekeren?

Je kan ze allemaal ruilen op een planten-en zadenruildag. Tijm ruilen tegen salie, pompoenpitjes tegen slaplantjes, kamerplantstekjes tegen stokrozen...

Plantenliefhebbers te lande, verenigt u! Adopteer of doneer een eenzame plant of een handvol veelbelovende zaden.

Prijs:
Moeilijkheid:
Hoe begin je eraan?
 • Prik een datum met wat buren en vrienden en vertel zo veel mogelijk mensen over je plan.
 • Een plantenruil is leuk wanneer het organisch en ongedwongen verloopt. Concentreer je daarom vooral op de promotie op voorhand en laat de dag zelf het zijn eigen weg maar vinden. Een fijne plek, gezelligheid en genoeg volk zijn dé troefkaarten voor een geslaagde dag.

De plek?

 • Een buurman met een ontzettend mooie tuin? Zie daar, een toplocatie! Maar ook een buurtpark, pleintje, of volkstuintje zijn gezellige plekken voor een planten- en zadenruil. Ga naar buiten, maak het gezellig, hang wat lampionnetjes en vlaggetjes op, breng picknickdekens mee …
 • Zorg in al deze gevallen dat je óf een vergunning hebt (voor het gebruik van openbaar domein) hebt óf toestemming van de eigenaar.
 • Plaats op de goed gekozen plek ruiltafels met zaden, stekjes, eigen opkweek, dahliaknollen, stekken van klein fruit …
 • Maak ook plek voor een een tafel waar je zelf zaden kan opscheppen. Verzamel potten met zaden van verschillende bekende eenjarigen, waaruit bezoekers zelf een lepel kunnen scheppen en meenemen. Heb je zelf biologisch zaad gewonnen en daarvan grote hoeveelheid ‘over’, dan kan je dat er naast zetten.

Wat breng je mee?

 • Zaadjes! Graag goed in papier verpakt, en met een etiket erop. Het etiket vermeldt bij voorkeur de volgende gegevens: datum waarop je de zaadjes oogstte, de naam, iets over hoogte, bloemkleur …
 • Planten! Klein of groot, jong of oud, lelijk of mooi, zolang de plant een teken van leven vertoont is hij welkom op deze dag. Hang ook aan deze plant een etiket. Hier kan je de ouderdom, eerdere standplaats, herkomst of voorkeuren van deze plant vermelden. Of je schrijft hier bijzondere wetenswaardigheden op voor hij/zij die deze plant adopteert.

Promo?

 • Sociale media zijn uitgelezen communicatiekanalen voor een plantenruil. Een simpel FB-event kan perfecte aanzet zijn.
 • Maar vooral: praat erover! Nodig vrienden, familie en buren uit en vraag hen om dat ook te doen.

Wanneer?

 • Het ideale moment voor een zaden-en plantenruil? Wanneer de lente zicht aandient en de (licht)groene vingers jeuken om weer aan de slag te gaan in bloembak, moestuin of geveltuin.

Blijven plakken?

 • Het uitruilen van planten en zaden zorgt voor interactie tussen mensen. Al die gesprekken worden nog gezelliger in een knus kader. Zorg voor een gezellige ontmoetingsplaats waar het in de heerlijk vertoeven is, waar je niet anders kan dan blijven plakken. Niets beter daarvoor dan een leuk aanbod aan drankjes en kleine hapjes. Zo kan je er ook nog wat geld aan over houden om je Curieuskas een beetje te spijzen. .  Een stukje vakantiegevoel in eigen stad of dorp!
 • Vorig jaar een zaden- en plantenruil georganiseerd? Hiervan een heerlijk eigen oogst cadeau gekregen? Of in de buurt seizoensgroenten in overvloed? Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heuse picknick. De picknicklakentjes worden gespreid en de bezoekers worden verwend met bijzondere boterhammen of kersverse salades met seizoensgroenten.
 • Deuntjes op de achtergrond zijn ook altijd een winnaar. Vraag aan enkele lokale artiesten of ze eventjes komen spelen, maar vermijd muziekgroepen die een flinke duit kosten.
Hou rekening met
 • Klop ook even aan bij een bioboer of tuincentrum in je buurt. Misschien wil deze ook wel zaden op planten doneren?  
 • Denk even na over wat je zal doen wanneer er toch enkele planten en zaden over te blijven. Laat ze niet in de kou staan maar maak afspraken met de plaatselijke kringloopwinkel, een plantenasiel in jouw buurt of vrienden met groene vingers.
 • Zoek één of meerdere partners (Velt vzw bijvoorbeeld).. Het is altijd interessant om samen te werken met andere organisaties. Je kan er niet alleen de pers mee overtuigen, jouw organisatie krijgt op die manier meer weerklank.
 • Gezelligheid troef op deze dag tussen de planten. Neem foto’s, breng al die gekleurde zaden, frisgroene planten en deelnemers in beeld. Deel ze meteen via de sociale media, zo overtuig je late beslissers om nog even langs te komen. En stuur ze zeker door naar je provinciaal Curieussecretariaat. Misschien krijgen ze wel een plaatsje in De Neus, het driemaandelijks magazine van Curieus.
 • Wil je enkel planten en zaden ruilen? Of mogen er ook bloempotten, tuingerief, tuinboeken en -tijdschriften meegebracht worden? Denk er even over na.
Over de mede­werkers

Vooral op voorhand is het belangrijk om alles in te zetten op promotie. De dag zelf heb je genoeg aan enkele enthousiaste plantenliefhebbers die de ruil in goede banen leiden en de bezoekers voorzien van drankjes en hapjes.

Extra info
{exp:freeform:form form_name="volunteer" form:id="volunteer" required="from|name|subject|message" inline_errors="yes" return="activiteiten/plantenparty" recipient_user_input="yes" recipient_user_limit="1" recipient_user_template="volunteer" } {/exp:freeform:form}