Curieus

Je leest in de krant over asielzoekers alsof het cijfers en statistieken zijn. Bijna achteloos ga je er aan voorbij. Maar welke persoonlijke realiteit gaat schuil achter deze cijfers? De expo Transit51 en hieraan gekoppelde lezing biedt je een intimistische kijk in de dagelijkse leven van asielzoeksters in het Klein Kasteeltje. Het klein kasteeltje is het oudste en grootste opvangcentrum van Brussel.

Hoe ziet het dagelijks leven van een in procedure zijnde asielzoekster - die vooral vrouw, mama, dochter is - eruit? Hoe gaat ze om met de stress die dit teweeg brengt? Hoe slaagt ze erin haar ‘mannetje’ te staan in de harde mini-samenleving waarin asielzoekers in het Klein Kasteeltje terecht komen? Hoe vindt ze haar weg tussen de 840 andere bewoners binnen een samenleving waar vrouwen en mannen (bijna) op gelijke voet staan? Of ze nu alleenstaande vrouw zijn, of met hun gezin. Afghaanse of Ethiopische. Dochter of moeder. Al deze vrouwen hebben iets gemeenschappelijks: ze vroegen asiel aan in België en worden opgevangen in het Klein Kasteeltje. Ze wachten op een antwoord, een nieuw leven. Ze zijn in transit.

Lisa Van Damme, fotografe voor De Standaard, stapte in het dagelijkse leven van vijf asielzoeksters die opgevangen werden in het Klein Kasteeltje. Ze mocht uitzonderlijk enkele weken in het centrum verblijven. Samen met Julie Vanstallen en Julie Weyne - die in het asielcentrum werkten - volgde ze vijf vrouwen op zoek naar een nieuw leven. Een tiental andere bewoonsters fotografeerden hun dagelijkse realiteit. Het resultaat? Een unieke kijk van binnenuit op het leven in een opvangcentrum.

(c) foto: Eleonora

Prijs:
Moeilijkheid:
Hoe begin je eraan?

Transit51 groeide uit een unieke samenwerking tussen de bezielers van TranZIET en de vrouwen van het Klein Kasteeltje. Zij werden van bij aanvang bij het project betrokken. Ze lieten zich fotograferen, werden zelf fotograaf, speechten op de tentoonstellingen, getuigden op lezingen, gaven interviews voor radio, tv en kranten, kookten op de vernissage. In één woord: onmisbaar. Zonder de vrouwen, moeders, dochters, zussen … van het Klein Kasteeltje was Transit51 er nooit geweest. Laat deze expo dan ook helemaal tot zijn recht komen ...

 • Zoek een fijne locatie voor de expo. Kies bij voorkeur voor een locatie die publiek toegankelijk is, zodat de  tentoonstelling een pak meer mensen bereikt dan enkel de kijklustigen die speciaal voor de expo zelf afzakken. Een bibliotheek, een stationshal, een sociaal restaurant, een buurthuis, een cultuurcafé … Transit 51 is - behalve een expo - ook een vertelavond. Hou er rekening mee dat je deze in de tentoonstellingsruimte zelf kan organiseren. Zo wordt het verhaal dat de mensen van Tranziet vertellen, meteen ook heel tastbaar.
 • Neem contact op met de mensen van TranZIET en prik in samenspraak een periode waarin je de expo kan ontlenen. Zorg dat de expo langer kan blijven hangen dan enkel de vertelavond zelf. Het zou zonde zijn om de foto’s maar één avond tentoon te stellen.
 • Bekijk of er enkele organisaties in je buurt of gemeente willen samenwerken. Zo bereik je een veel grotere doelgroep, kan je de werklast (en eventueel de financiële last) verdelen, wordt je activiteit breder gedragen.
 • Een fris ontwerp van je promomateriaal (flyer, affiche, FB-omslagfoto …) is essentieel. Neem hiervoor contact met je provinciaal Curieussecretariaat. Verdeel je flyers en affiches in alle culturele hostpots in de buurt: bibliotheek, boekenwinkel, cinema, cafés, kunstacademie, andere culturele verenigingen …
 • Verstuur een krachtig persbericht en bel actief de lokale journalisten op. Uiteraard kunnen de Curieusmedewerkers je hierbij graag ondersteunen. Contacteer ons voor een kant-en-klaar persbericht of andere tips.
 • Kondig je activiteit aan op externe kalenderwebsites: uitinvlaanderen.be, wattedoen.be …
 • Nodig ook specifiek fotografie-liefhebbers uit (via kunstacademies, fotoclubs …) uit. Betrek ook lokale migrantenverengingen bij de organisatie van de vertelavond of tentoonstelling. De dames en heren van TranZIET kunnen je hierbij zeker op weg helpen.
 • Kondig je tentoonstelling aan via mailing aan al jouw kennissen, verwijs naar je activiteit op de Curieuskalender, nieuwsbrieven…
 • Wees fier op je activiteit, praat erover aan de toog, in de bib, aan de kassa, bij de bakker…
 • Bij je provinciaal Curieussecretariaat kan je een beamer, projectiescherm en geluidsinstallatie ontlenen (enkel nodig voor de lezing, niet de expo zelf). Vraag ook een Curieusbanner om bij de tentoonstelling op te stellen.
 • Neem foto’s, verspreid ze via sociale media, laat afwezigen tijdens de ouverture/vertelavond zien wat ze missen. Of dat ze gelukkig nog enkele dagen tijd hebben om je expo mee te pikken.
 • Verzamel contactgegevens van de aanwezigen, vraag of ze op de hoogte willen gehouden worden van jouw Curieusactiviteiten in de toekomst.
Hou rekening met

Transit51 is een reizende tentoonstelling, een vertelavond en een boek.

De tentoonstelling bestaat uit 60 foto's (40 foto's 45/60 cm en 20 foto's 30/45 cm) en een infopaneel, maar voor kleinere ruimte maken we een selectie van minstens 20 foto's. Indien nodig beschikt TranZIET over 5 mobiele expo panelen. TranZIET maakt steeds een combinatie van de foto's van fotografe Lisa Van Damme en de foto's genomen door de vrouwen van het Klein Kasteeltje zelf.

De lezing duurt ongeveer anderhalf uur waarna uiteraard nog ruimte is voor vragen. Afhankelijk van de vraag kan de focus van de lezing verlegd worden van bv. meer algemeen tot toegespitst op de situatie van vrouwen. Maar steeds brengen ze de menselijke verhalen achter de cijfers.

Over de kostprijs

Expo: prijs van de verzekering contacteer je provinciaal Curieussecretariaat, ze kunnen jou helpen de voordeligste polis aan te vragen + vervoersonkosten
Lezing: 200 euro + vervoersonkosten
 
De lezing kan natuurlijk ook georganiseerd worden zonder expo. Maar dat zou een beetje zonde zijn, geloof ons.

Over de mede­werkers

Een tentoonstelling organiseren, dat doe je best niet op je eentje. Hoewel het eigenlijk om een kant-en-klare activiteit gaat waarbij de tentoonstelling en de lezingen al helemaal zijn uitgewerkt, sla je het best de handen in elkaar om het werk te verdelen. Zorg voor een goed draaiboek waardoor iedereen weet wat er van hem/haar wordt verwacht en alles geordend blijft. Zeker voor het promo voeren, heb je extra helpende handen en enthousiaste gezichten nodig. 

Extra info

De expo kon je bezoeken op het allereerste Festival van de Gelijkheid (december 2013). Hij werd daar bijzonder goed onthaald. Dit is een unieke kans om deze ontroerende parel naar jouw afdeling te halen.

Interesse om deze expo te ontlenen? Contacteer dan TranZIET vzw.  via het mailadres info@tranziet.be
Breng zeker ook je provinciaal Curieussecretariaat op de hoogte, ze ondersteunen je waar mogelijk. 

{exp:freeform:form form_name="volunteer" form:id="volunteer" required="from|name|subject|message" inline_errors="yes" return="activiteiten/transit51" recipient_user_input="yes" recipient_user_limit="1" recipient_user_template="volunteer" } {/exp:freeform:form}