Curieus danst Rosas

Curieus danst Rosas

 • Kostprijs
 • Moeilijkheid
 • Thema's Verbinding

"Een dag niet gedanst is een dag niet geleefd." Beter dan Friedrich Nietzsche kunnen wij het niet verwoorden. Als mensen samen dansen, gebeurt er iets magisch. Dansen brengt mensen samen. Dansen creëert ontmoeting. En in het beste geval is het gewoon ook plezierig.

Dertig jaar geleden zette het dansgezelschap ROSAS van Anne Teresa De Keersmaeker zich op de kaart met de voorstelling 'Rosas danst Rosas'. De choreografie werd intussen over heel de wereld opgevoerd.

Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker daagt je uit om je eigen 'Rosas danst Rosas' te dansen. In enkele heldere video’s leren zij en danseres Samantha van Wissen je stap voor stap de bewegingen aan van het tweede deel van de voorstelling. Daarna wordt het jouw dans: jij danst Rosas.

Ook Curieus roept op om mee te dansen. Verzamel je buren en je vrienden en maak samen jouw eigen versie van de legendarische choreografie.

Hoe begin je eraan?

De bewegingen staan stap voor stap uitgelegd op deze website. Het is de bedoeling dat je een eigen interpretatie van de choreografie maakt, maar de dans exact uitvoeren is natuurlijk niet verboden.

 • Kies voor een interessante setting. Dat kan gaan van een romantisch park tot een muffe turnzaal, een aftandse loods of een charmant stadsplein. Alles kan, alles mag, het is jouw dans.
 • Maak een keuze wat de kledij betreft. Gaan jullie resoluut voor zwart? Of dragen alle vrouwen (of meisjes) een rok? Wil je dat iedereen een jeansbroek draagt en een witte T-shirt of maakt het helemaal niet uit? Communiceer wat je prefereert.
 • Zoek één of meerdere partners. Het is altijd boeiend om samen te werken met andere organisaties. Je kan er niet alleen de pers mee overtuigen, jouw organisatie krijgt op die manier meer weerklank.
 • Beperk je niet tot vrouwen: ook mannen en kindjes kunnen deze dans perfect uitvoeren. En ze vinden het vast even geweldig!

Hou rekening met

De dag zelf?

 • Eigenlijk heb je enkel een stoel nodig voor elke deelnemer… En een camera (kan ook een smartphone zijn).
 • Om te dansen heb je natuurlijk ook muziek nodig. Je kan op www.rosasdanstrosas.be ook het originele lied downloaden, maar niets houdt je tegen om zelf een plaatje te kiezen.
 • Je repeteert de bewegingen en er is 1 iemand die telt. De dans duurt slechts enkele minuten. Trek er een voor- of namiddag voor uit. De voorbereidingen en repetities in acht genomen duurt de activiteit niet heel erg lang.
 • De persoon die filmt mag elke beweging apart opnemen. Op die manier is er genoeg beeldmateriaal beschikbaar om er een mooie montage van te maken. Hou de camera wel stil, dat maakt het monteren gemakkelijker. Hoor rond in je omgeving of iemand het filmpje kan monteren of vraag raad aan je provinciaal secretariaat!

Deze activiteit leent zich uitstekend om meer vruchtbaarheid aan Curieus te geven. Bovendien kan je deze activiteit ‘gebruiken’ om bepaalde zaken in de verf te zetten: wil je een stukje erfgoed beschermen? Of pleiten voor meer groen in de gemeente? Dan kan deze dans een middel zijn om zaken aan te kaarten.

Over de kostprijs

Geen. Kies voor een camera die je in je bezit hebt of leen er een van iemand. Zelfs met de meeste smartphones kan je goede filmpjes maken.

Over de medewerkers

Heb je hier veel volk voor nodig? Neen, het maakt niet uit of je met 4 of met 400 bent. Curieus danst Rosas is er voor iedereen! De dans bestaat uit dagelijkse en eenvoudige bewegingen. Iedereen kan het, zolang er maar genoeg stoelen zijn!

Je hebt een geniale activiteit bedacht?

Of je zit te broeden op een idee en je wil dit samen met Curieus uitwerken? Laat het ons weten!

Idee indienen
Gerelateerde activiteiten
Wil je graag zelf een Curieusactiviteit organiseren?

Meewerken aan één van onze projecten? Of aansluiten bij een Curieusgroep? Welkom!

Vrijwilliger worden (https://www.geniaallokaal.be/vrijwilliger-worden)