Curieus doet het zelf

Curieus doet het zelf

 • Kostprijs
 • Moeilijkheid
 • Thema's DuurzaamheidVerbinding

Consumptiegoederen worden op steeds grotere schaal geproduceerd. We worden alsmaar rond onze oren geslagen met schreeuwerige advertenties die MEER, BETER, GEWELDIGER … beloven, en vaak ook met UITZONDERLIJKE PROMOTIES. Met alle gevolgen van dien voor de kwaliteit van de producten (waar is de tijd dat een bakelieten telefoon een eindeloos lang leven was beschoren? De gemiddelde levensduurte van een mobieltje anno 2014 is één jaar…). Maar ook voor het effect op “mens en milieu” kunnen we niet ongevoelig blijven…

En over die op hol geslagen consumptiemaatschappij kunnen we stilletjes in een hoekje zitten huilen (maar dat is niets voor Curieus, u kent ons). Of u kan er iets aan doen en uw eigen kleine steentje verleggen.

Verzamel zo veel mogelijk enthousiaste zielen die zelf - op kleine schaal - producten maken. Je eigen confituur maken is weer helemaal hip, jonge mensen die breien en naaien zijn geen uitzondering meer, volkstuintjes moeten wachtlijsten aanleggen waarvoor zelfs de minister van Welzijn zich in zijn koffie zou verslikken, foodies grijpen weer terug naar lokale en kwaliteitsvolle producten…

Het voordeel? Deze producten zijn vers, goedkoop en hebben een ultra korte productieketen en dus een minimale impact op ons milieu. En het doet ons bovendien wat bewuster omgaan met consumptie. Jammer genoeg vinden deze producten niet altijd even makkelijk de weg naar een afzetmarkt.

En hier komt Curieus op de proppen met haar SelfMade Markt (onder de noemer: Curieus doet het zelf). Een marktje waar iedereen kan verkopen wat hij of zij zelf maakt. Van smaakvolle cupcakes tot opvallende juwelen, van quiches met groenten uit de tuin tot beeldjes in keramiek, van huisbereide choco tot zelfgestookte likeur, van originele lampenkapjes tot gepimpte meubels. De enige voorwaarde? Dat het zelfgemaakt is.

Hoe begin je eraan?

 • Locatie

  Op zonnige dagen is het altijd leuk om je markt buiten te organiseren. Uiteraard loop je het risico op regen en wind, en het zal wat meer voorbereiding vragen (elektriciteit voorzien, een buiten-bar opstellen, extra vergunningen aanvragen…), maar geeft meteen flink wat meer sfeer. Kies je toch voor binnen? Zorg dan ook dat je zaal sfeervol kan inkleden met leuke verlichting, kleurrijke tafelkleedjes en/of tapijten, een gezellige bar…
 • Inschrijvingen
  • De oproep om deel te nemen aan de markt kan ook meteen reclame zijn om een bezoekje te brengen aan de markt, maar dat hoeft niet. Verspreid je flyers/affiches ruim op voorhand bij kleine handelaars, vintage-marktjes, de wekelijkse lokale markt …
  • Vermeld op het drukwerk duidelijk tot wanneer mensen kunnen inschrijven, zo hou je het overzicht en kan je zo nodig een (promo-)tandje bijsteken. Benadruk ook dat het een absolute voorwaarde is dat men alle aangeboden goederen zelf gemaakt heeft.
  • We raden aan om geen of niet te veel standgeld te vragen. Je kunt eventueel wel werken met €5 waarborg bij inschrijving, die men terug krijgt op het einde van de markt. Dit om te vermijden dat men bij slecht weer afhaakt. Eventueel kan je de deelnemers ook vragen om democratische prijzen te hanteren.
  • Hou alle volledige contactgegevens van je deelnemers goed bij, lijst op wat ze verkopen, of ze elektriciteit nodig hebben…. Het is belangrijke info wanneer je de standen van je markt in een logische volgorde wil zetten.
  • Maak een grondplan van de locatie, onderverdeeld in verschillende standjes. Communiceer duidelijk naar alle deelnemers hoeveel m² of welke tafeloppervlakte ze krijgen.
 • Vergunning
  • Of het nu doorgaat op privé of op openbaar terrein, je hebt steeds toestemming van het lokaal bestuur nodig voor een “ambulante handelsactiviteit”. Informeer bij de gemeente of richt je vraag schriftelijk aan het college van Burgemeester en Schepenen.
  • Voor het gebruik van de openbare weg heb je altijd nog een extra vergunning nodig. Informeer bij het stadsbestuur, reken op veertien dagen tot twee maanden. Als je tenten gebruikt, moet je daarvan ook een bewijs van brandveiligheid kunnen voorleggen.
 • Promotie
  • Zorg voor een leuk beeld en een sprekende affiche of flyer (voor een professionele en opvallende layout kan je steeds (gratis) terecht bij jouw provinciaal Curieussecretariaat). De flyer/affiche kan zowel een oproep zijn om deel te nemen als reclame voor de dag zelf. Verspreid de flyers daarom zeker ruim op voorhand en breed genoeg.
  • Maak een facebook-event aan (en hou die pagina levendig), geef je activiteit een plekje op Uit in Vlaanderen, wattedoen.be en gratis kalendersites … Er zijn verschillende sites voor rommelmarkten/jaarmarkten/braderieën, eventueel kan je hier ook je SelfMade Markt toevoegen. Bv. www.derommelmarkt.be, www.rommelmarkten.be... Hou er misschien wel rekening mee dat je hiermee het meer traditionele rommelmarkt(verkopers)publiek aan spreekt.
  • Misschien kan je ook terecht in het gemeentelijk infoblad?
  • Vergeet ook niet jouw provinciaal Curieussecretariaat op de hoogte te brengen zodat je reclame kan maken via onze kanalen.
  • Verstuur een persbericht en stel de (eerste) deelnemers aan Curieus doet het zelf, jouw SelfMade Markt, misschien voor op een lokale persconferentie?
  • Contacteer andere socio-culturele verenigingen, hobbykransjes, amateurkunstenaars, de naaikring, hobbytuinierders, foodies
  • Suggesties
  • je kan Curieus doet het zelf, de SelfMade markt, perfect combineren met een volkskeuken. Dan voorziet Curieus alle ingrediënten en een basis kookvuur, iedereen kookt mee en betaalt een vrije bijdrage. Maar de selfmade markt leent zich ook perfect om te organiseren in combinatie met een repaircafé, geefplein, swishing… Noem maar op! Neem zeker een kijkje naar de andere activiteitenfiches en laat je inspireren.
  • Een streepje live muziek brengt onmiddellijk sfeer en hoeft absoluut niet duur te zijn. Misschien ken je wel een bandje of een muzikant die (bijna) gratis willen komen spelen? Informeer eens bij het dichtstbijzijnde conservatorium of de lokale muziekschool.

Hou rekening met

 • Zorg dat ook Curieus zelf ook in de kijker staat (vraag de banner aan het provinciaal secretariaat, laat alle deelnemers een Curieusbadge opspelden, beman/bevrouw zelf ook een selfmade kraampje
 • Neem de dag zelf talloze foto’s en deel die meteen via jouw sociale mediakanalen. Zorg dat iedereen het gevoel krijgt: dedju, daar moet ik bij zijn.
 • Maak van Curieus doet het zelf een waar gezinsevenement door kinderanimatie te voorzien: een springkasteel, originele grime… Vraag een lokale jeugdbeweging of ze jou hiermee willen helpen.

Over de kostprijs

Buiten de huur van de zaal of eventuele andere kosten verbonden met de locatie zijn er relatief weinig uitgaven verbonden aan deze activiteit. Je locatie gezellig aankleden hoeft echt niet duur te zijn. Zie je het grootser en wil je Curieus doet het zelf combineren met een repaircafé, optreden, swishing… (zie hierboven)

Over de medewerkers

Deze activiteit is perfect haalbaar met een beperkte ploeg, maar ook dit hangt af van de inkleding en nevenactiviteiten. Eventueel kan je altijd de bar uitbesteden aan een andere vereniging (maar dan ben je wel je grootste bron aan inkomsten kwijt

Je hebt een geniale activiteit bedacht?

Of je zit te broeden op een idee en je wil dit samen met Curieus uitwerken? Laat het ons weten!

Idee indienen
Gerelateerde activiteiten
Wil je graag zelf een Curieusactiviteit organiseren?

Meewerken aan één van onze projecten? Of aansluiten bij een Curieusgroep? Welkom!

Vrijwilliger worden (https://www.geniaallokaal.be/vrijwilliger-worden)