Curieuze Duivenkoers

Curieuze Duivenkoers

 • Kostprijs
 • Moeilijkheid
 • Thema's Verbinding

Een spannende, maar vooral grappige, combinatie van koers en vintage duivensport.

Beman of bevrouw een Curieuskraampje - mét een tiental duifjes in hun kooitje - langs het parcours van een koers of plaatselijke derny. De duiven dragen de namen van de renners die deelnemen aan de koers/derny. Moedig passanten aan om een gokje te wagen op de duif (met rennersnaam) die als eerste zal aankomen in haar hok (ja, bij ’t vrouwke). Twee euro voor één gokje, amper vijf euro voor drie namen. De duifjes worden zo’n twee uur later gelost. De winnaars zijn amper een half uur later al bekend (dankzij elektronische constatering). Voor wie inzet op de juiste duif/renner en de exacte vliegtijd het dichtst benadert, voorzie je een mooie (gesponsorde prijs): een kleurrijk koerstenueke bijvoorbeeld.

Koersliefhebbers pur sang, ouderen en schoolkinderen, zowat heel je gemeente volgt de ultraspannende koers van de raceduifkes (voor de gelegenheid gedoopt met namen van de deelnemende coureurs aan de koers) op de voet.

Een eenvoudige (winstgevende) activiteit waarmee je vooral volk probeert te lokken naar je Curieuskraam en hen zo inwijdt in je verdere Curieuswerking (die uiteraard veel breder gaat dan enkel wat duifkes laten vliegen).

Hoe begin je eraan?

Voorbereiding

 • Is jouw gemeente ook een beetje koersgek? Passeert jaarlijks een veelkleurig peloton door jouw straat? Schalt ook in jouw dorp elk jaar de opgewonden naar adem happende stem van een enthousiaste koerscommentator door de luidspreker? Stip die datum dan met rood aan en vraag de organisatie of je een Curieuskraam mag opstellen langs het parcours of aan de aankomstlijn. Lokale derny's brengen heel wat volk op de been, en vormen dus een ideaal moment om naar buiten te komen met jouw Curieusafdeling.
 • Eventueel kan je ook aansluiten bij een grote koers (pakweg Gent-Wevelgem of Ronde van Vlaanderen) die langs je gemeente passeert, maar neem dan zeker contact op met de organisator (in dit geval: Flanders Classics (Marie.Jacqmin@flandersclassics.be). Leg uit wat je doel is, welke activiteit je wil organiseren, en vraag hun toestemming om een kraam op te stellen langs het parcours.
 • Zoek een duivenmelker die in jullie activiteit gelooft en zijn duifkes wil loslaten op de dag van de lokale derny.
 • Reserveer gauw de Curieustent bij je provinciaal secretariaat. Eventueel kan je je kraam ook pimpen met de Oost-Vlaamse banners met koersgedichten.
 • Zoek sponsoring voor je prijzentafel (koersuitrustingen en -gadgets eventueel bij een lokale fietsenwinkel, een sportwinkel of sponsors van wielerploegen). Pols ook even bij de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond voor sponsoring.
 • Naamkaartjes voor je duiven, affiches, flyers, inschrijfformuliertjes... in een frisse layout? Contacteer je provinciaal secretariaat voor een beeldende en sprekende layout van al je drukwerk. Gratis uiteraard. Enkel print- en kopiekosten zal je moeten vergoeden. En voer vollen bak promo. Verdeel op voorhand flyers en affiches bij de lokale middenstand, maak lawaai op sociale media en gratis kalenderwebsites, nodig de pers uit, vergeet het gemeentelijk infoblad niet, zorg dat je opgenomen bent in de promo van de lokale wielerwedstrijd... Maar vooral: praat erover (niet alleen jij, alle vrijwilligers van je Curieusafdeling), maak mensen warm, “stoef” erover bij de plaatselijke bakker en slager.

De dag zelf...

 • Zorg ervoor dat je stand op het parcours opgesteld staat waar veel passage is: vlakbij een school, in de buurt van een (gelegenheids-)café, aan de aankomst...
 • Val op. Kleed je Curieustentje mooi aan, en pronk met jouw aanbod koersduifkes in open getraliede hokjes met vrolijke naamkaartjes. Zo zijn ze goed zichtbaar voor voorbijgangers... En roep luid, maak lawaai, haal die marktkramer in jezelf naar boven.
 • Deel met enkele vrijwilligers wervende flyers over je Curieuze duivenkoers uit langs het parcours, waarin je kort en krachtig beschrijft wat de bedoeling is, en waar je Curieuskraampje te vinden is.
 • Zorg ervoor dat je met enkele vrijwilligers aanwezig bent (en niet op je eentje staat te blinken in je kraam).
 • Zet Curieus in the picture. Er loopt zoveel volk op straat tijdens een lokale derny of koers, het is de bedoeling deze mensen via een trucje (een simpele activiteit als een curieuze duivenkoers) aan je kraam te krijgen en ondertussen in te wijden in de wondere wereld van Curieus. Vertel hen over je werking (en stop hen een flyer toe van je volgende activiteit).
 • Leg ook foldertjes aan je kraam van komende Curieusactiviteiten.
 • Neem foto’s, breng je kleurrijk kraampje en de deelnemers in beeld. En deel ze meteen via de sociale media, zo overtuig je late beslissers om nog even langs te komen. En stuur ze zeker door naar je provinciaal Curieussecretariaat. Misschien krijgen ze wel een plaatsje in De Neus, het driemaandelijks magazine van Curieus.

Hou rekening met

 • Vraag aan mensen die op duifjes gokken op de hoogte willen gehouden worden van de werking van Curieus. Dat zijn mensen die je bij een volgende activiteit meteen kan uitnodigen.
 • Aan een derny nemen meestal maar een tiental wielrenners deel, dus heb je maar een tiental duifkes nodig. En dus net iets makkelijker om te organiseren.
 • En wat nà de Curieuze duivenkoers? Het zwarte gat? Nee hoor, er valt nog heel wat af te handelen wanneer alle duifkes veilig en wel thuis zijn:
  • Voorzie een kleine bedanking voor de duivenmelker.
  • Als je hulp kreeg van gulle sponsors, vergeet deze ook niet te bedanken. Stuur foto’s van het evenement naar de sponsors, deel ze met de deelnemers en je provinciale Curieussecretariaat.
  • Evalueer met alle medewerkers: Liep de voorbereiding vlot? Was er veel/weinig opkomst? Hoe kan je dit eventueel volgend jaar evenaren/verbeteren? Had je genoeg reclame gemaakt voor het event? Heeft het jullie wat opgebracht?

Over de kostprijs

Behalve wat promotiemateriaal (flyers/affiches), eventueel vergunning voor een kraampje aan het parcours, een bedanking voor je sponsors... hoef je met geen grote kosten rekening te houden.

Wanneer je twee euro vraagt voor één gokje (vijf euro voor drie namen), kan je al bescheiden winst maken.

Over de medewerkers

Met een vijftal vrijwilligers op de dag zelf raak je al een eind ver. Je moet vooral een toffe sfeer uitstralen aan je kraam en zoveel mogelijk volk warm maken om aan het Curieuskraampke langs te komen.

Extra info

Jan van Curieus Wetteren is de bezieler van de Curieuze Duivenkoers in Wetteren.

Je hebt een geniale activiteit bedacht?

Of je zit te broeden op een idee en je wil dit samen met Curieus uitwerken? Laat het ons weten!

Idee indienen
Gerelateerde activiteiten
Wil je graag zelf een Curieusactiviteit organiseren?

Meewerken aan één van onze projecten? Of aansluiten bij een Curieusgroep? Welkom!

Vrijwilliger worden (https://www.geniaallokaal.be/vrijwilliger-worden)