Curieuze Picknick

Curieuze Picknick

 • Kostprijs
 • Moeilijkheid
 • Thema's Solidariteit

Nodig je buren uit op de gezelligste picknick van het jaar. Palm een openbare plek in je wijk in om elkaar te ontmoeten en samen te genieten van lekker eten. Roep je stadsgenoten op om zijn eigen eten mee te brengen, als Curieusafdeling kan je drank (en eventueel zelfgemaakte dessertjes, slaatjes, broodjes, slaatjes…) voorzien tegen democratische prijzen.

Organiseer deze Curieuze Picknick op jouw maat. Samen met je straat, wijk, deelgemeente of ineens de volledige gemeente.

De Curieuze Picknick is bovendien een ideale activiteit voor wie zijn/haar creativiteit eindeloos wil botvieren. Geef je Curieuze Picknick een thematische inkleding (denk la douce France met baguettes, olijfjes, pastis, Belle Epoque-jurken voor de dames en geruite petjes voor de heren, petanque…). Of vlij neer op een onverwachte en betekenisvolle locatie (denk: een braakliggend terrein, een drukke sluipweg die je voor één dag kan afsnoepen voor jouw picknick, het “lelijkste plekje” van de stad waarmee je pleit voor een nieuwe invulling…).

Originele (kinder-)animatie is àltijd een winner.

Hoe begin je eraan?

 • Zoek een fijne locatie

De meest voor de hand liggende locatie is uiteraard een oergezellig park of een frisgroen bos. Maar denk ook even na over gedurfde locatie. Een druk kruispunt? De tuin van een klooster? Een oude fabriekssite? Sociale woningen die dreigen gesloopt te worden? Een waardevol maar vervallen gebouw? Zorg in al deze gevallen dat je óf een vergunning hebt (voor het gebruik van openbaar domein) hebt óf toestemming van de eigenaar, én alle veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Hou er ook rekening mee, dat wanneer je koele dranken wilt aanbieden, je elektriciteit nodig hebt.

 • Maak reclame à volonté
  Hoe je het ook draait of keert, een evenement staat of valt met de ruchtbaarheid die er aan gegeven wordt. Begin er dus vroeg genoeg aan en probeer via verschillende kanalen reclame te maken.
  • Kleurrijk en wervend drukwerk kan je heel simpel en vrij goedkoop via jouw provinciaal Curieussecretariaat aanvragen. Het ontwerp is gratis, voor het printen betaal je de kostprijs. Denk verder dan de klassieke flyertjes en affiches: stuur een brief naar de verenigingen van jouw gemeente, hang deurhangers aan alle deuren in jouw wijk, niet blaadjes aan gestalde fietsen…
  • Stuur een tweetal weken op voorhand een eerste keer persbericht uit. Geen krak in het schrijven van persmededelingen? Contacteer dan je provinciaal Curieussecretariaat, we zetten je graag op weg. De dag voor jouw Curieuze Picknick herinner je de pers nog een keer met een tweede persbericht of telefoontje naar je lokale perscontacten. Vergeet zeker ook het gemeentelijk infoblaadje niet (opgelet: deadline vaak vrij ver voor verschijningsdatum).
  • Spreek al je vrienden, kennissen, geliefden, dichte of verre familie… aan en maak hen warm om erbij te zijn op de gezelligste picknick van het jaar. Je bent je eigen levende reclamebord.
  • Website/Facebook/Nieuwsbrief/… Kondig de Curieuze Picknick niet enkel aan op jouw eigen site of Facebookpagina, maar stuur deze ook altijd door naar jouw provinciaal Curieussecretariaat. Zo wordt jouw activiteit ook opgenomen op de online Curieuskalender en bij sommige provincies ook in de nieuwsbrief. Zo bereik je meteen meer mensen, ook de Curieusvrijwilligers uit je buurgemeentes. Zet je activiteit zeker ook op online kalenders als wattedoen.be en uitinvlaanderen.be.
 • Dorst!

Bij een picknick hoort ook een gezellig drankstandje. Bij jouw provinciaal Curieussecretariaat kan je een kleurrijke Curieustent ontlenen en wat promomateriaal om je stand op te fleuren. Voorzie frigoboxen of een koelkast (aansluiting voor elektriciteit) en wat extra parasols, tafels en stoelen. Heb je bak- en kooktalenten in jouw afdeling? Dan kan je eigen dessertjes, slaatjes, broodjes… maken en verkopen tegen democratische prijzen.

 • Picknickdekentjes

Roep je deelnemers op om zelf een picknickdekentje mee te brengen. Of heb je net iets meer ambitie? Waarom laat je geen fleece-dekentjes bedrukken met het logo van jouw afdeling (hier bijvoorbeeld)? Fleece-dekentjes bestaan uit gerecycleerde materialen en zijn vrij goedkoop (eventueel bied je ze te koop aan, zo creëer je extra inkomsten). Als je liever niet neervlijt op het frisgroene gras, voorzie dan één of meerdere lange tafels. Want we willen elkaar ontmoeten, niet elk op een eilandje blijven, toch?

 • Zie je het wat grootser? Voorzie fijne animatie
  • (Live) muziek: Op het provinciaal secretariaat kan je een bescheiden geluidsinstallatie ontlenen. Echt grote ambities? in de meeste provincies kun je tegen een prikje audiovisueel materiaal ontlenen bij de provinciale uitleendienst. Ook live muziek hoeft helemaal niet duur te zijn. Hoor eens rond of er iemand beginnende talenten kent. Je kan ook altijd eens proberen bij de plaatselijke academie of muziekschool. Vergeet geen Sabam aan te vragen, wanneer je picknickt op het ritme van muziek.
  • Buitenspelen (Kubb, petanque…) en grote gezelschapsspelen zijn tegenwoordig een échte hit. Je kan ze vrij goedkoop huren. Maar vergeet de traditionele volksspelen niet. Want ook jij hebt ambitie om sjoelbakkenkampioen te worden, niet?
  • Denk ook aan dat vrolijk jong geweld. Leuke kinderanimatie hoeft geen dure clown of de ketnet-band te zijn. Met wat grimeerschmink, een boek met voorbeelden én een klein beetje talent kom je al heel ver. Je kan Curieusballonnen uitdelen aan de kleinsten, de lokale jeugdbeweging vragen om een spel te komen spelen (of zelf iets in elkaar steken), een tekenwedstrijd organiseren… Laat je gaan!
 • Op zoek naar een originele insteek?
  • Bio/veggie picknick: roep op om enkel bio- en/of veggievoedsel mee te brengen.
  • Protest picknick: koppel je picknick aan een protestboodschap! Picknick op een druk kruispunt om te protesteren tegen te veel autoverkeer in de stad. Picknick op een braakliggend terrein dat wacht op een nieuwe bestemming
  • La douce France: baguettes, olijfjes, pastis, petanque, geruite dekentjes… En roep je gasten op om verkleed naar de Curieuze Picknick te komen. Denk: romantische Belle Epoque-jurken voor de dames en geruite petjes voor de heren.
  • Multicul(t)i Picknick: spreek mensen aan van verschillende culturele gemeenschappen en vraag hen familierecepten of andere culinaire pareltjes klaar te maken. Of neem juist één van de gemeenschappen als gast-thema.
  • Foodsharing: Iedereen maakt zijn of haar lievelingsgerecht en brengt het mee naar de picknick. Daar wordt alles op één grote tafel gezet en kan iedereen proeven van alles.
  • Boterhammen en Jammen: Roep op om muziekinstrumenten mee te brengen. Iedereen die iets speelt mag zijn of haar muziekinstrument meebrengen. Voor, na en tijdens de picknick jammen we er op los.

Hou rekening met

 • Toestemming of (een officiële) vergunning voor gebruik van je locatie. Wanneer je op een openbaar domein picknickt moet je ook vaak strikte veiligheidsmaatregelen naleven (contacteer hiervoor je gemeentebestuur). Laat in elk geval je terrein proper achter, dat spreekt voor zich.
 • Wanneer je muziek speelt of je nodigt een artiest uit die bij Sabam aangesloten is, moet je ook Sabam en Billijke Vergoeding betalen. Voor een muzikant met eigen nummers, die niet bij Sabam aangesloten is hoef je geen Sabam aan te vragen.

Over de kostprijs

Een Curieuze picknick organiseren hoeft niet duur te zijn. Wanneer je zelf drank, hapjes, dekentjes… voorziet, kan je deze verkopen aan democratische prijzen. Ook je animatie kan je heel budgetvriendelijk aanpakken (denk: jonge talentvolle singersongwriters, jeugdverenigingen…).

Over de medewerkers

Hoe meer mensen je betrekt bij de organisatie van de Curieuze Picknick, hoe meer monden reclame kunnen maken, hoe meer handen aan het bakken kunnen gaan, hoe meer oren kunnen luisteren naar jonge talentvolle muziekbandjes…

Denk eraan om aan het eind van de picknick alle afval op te ruimen, wij bij Curieus zijn propere mensen.

Extra info

De Curieusmedewerkers staan te popelen om je te ondersteunen en je te overstelpen met originele insteken.

Je hebt een geniale activiteit bedacht?

Of je zit te broeden op een idee en je wil dit samen met Curieus uitwerken? Laat het ons weten!

Idee indienen
Gerelateerde activiteiten
Wil je graag zelf een Curieusactiviteit organiseren?

Meewerken aan één van onze projecten? Of aansluiten bij een Curieusgroep? Welkom!

Vrijwilliger worden (https://www.geniaallokaal.be/vrijwilliger-worden)