Factcheck

Factcheck

  • Kostprijs
  • Moeilijkheid
  • Thema's VerbindingCultuur

“Een vluchtelingengezin met twee kinderen die naar het OCMW gaat krijgt 3168 euro per maand en een woning.”

“Armoede verkort levensduur met twee jaar en dat is meer dan een hoge bloeddruk of obesitas.”

“Saudische vrouwen maken een ‘gigantische’ sprong voorwaarts.”

“De kans dat je in België kanker krijgt, is groter dan elders.”

Bij een avondje Factcheck, halen we quotes uit de krant, populaire beweringen … en leggen ze voor aan een expert. Klopt dat, wat beweerd wordt? Of is het maar gedeeltelijk waar? Hoe beïnvloeden die beweringen onze blik op de samenleving?

Hoe begin je eraan?

5 sprekers krijgen elk 12 minuten het podium om een quote te factchecken. De quote wordt geprojecteerd (met verwijzing naar het artikel waaruit de bewering gehaald werd). Bij aanvang van zijn/haar betoog kan de Factchecker even polsen bij het publiek, wat zij denken over de quote.

Selecteert 5 quotes of krantenkoppen en zoekt een expert om deze te factchecken. Een expert kan een academicus zijn (die onderzoek deed of doet naar deze materie) of een ervaringsdeskundige die met een nuchtere en realistische kijk populaire beweringen als quatch kan afdoen of helemaal kan be-amen.

De Factchecker mag de quote weerleggen op een manier die hem/haar het meest ligt: een powerpointpresentatie met grafiekjes mag, maar hoeft niet. Hij/zij moet er wel op een gedreven manier onderzoek naar gedaan hebben en de quote overtuigend weerleggen, nuanceren of bevestigen. Bij voorkeur houdt de Factchecker op het einde van zijn/haar betoog dan ook een bordje in de lucht met “waar”, “niet waar” of “gedeeltelijk waar”.

Duik even in de krant, en je selecteert zelf ongetwijfeld een 10 tal mogelijke quotes en onderwerpen. Of contacteer Curieus om in de longlist van thema’s en quotes te duiken. Samen stellen we een sterke line-up samen, voor een avond vol kleine, maar verzadigende porties brainfood.

Hou rekening met

  • Balans in de sprekers - Het hoeft niet te verbazen dat een all male white panel uit den boze is bij Curieus. Stel een diverse line-up samen (gender, achtergrond, opleiding) en kies niet altijd voor de klassieke experten (lees: de mensen die vaak en gemakkelijk in televisiestudio’s opduiken.) Experten zijn bovendien niet alleen academici, maar ook ervaringsdeskundigen of mensen uit het werkveld.
  • Balans in de thema’s - Kies voor een mix aan zware en lichtere thema’s. Anderhalf uur hard core wetgeving of fysische wetmatigheden, daar boei je niet meteen een breed publiek mee :) Maar net de afwisseling aan thema’s en de beknoptheid van de sessies maakt de avond zo sterk.Over de kostprijs

Als je Facthcheck in een café of jeugdhuis kan organiseren (wat ook de locatie en sfeer is die het beste werkt), en je hoeft geen zaal af te huren, is de faire vergoeding van jouw sprekers + host de enige kostprijs van dit event. Neem gerust even contact met Curieus voor hun beleid van vergoedingen en suggestie richtprijzen.

Je hebt een geniale activiteit bedacht?

Of je zit te broeden op een idee en je wil dit samen met Curieus uitwerken? Laat het ons weten!

Idee indienen
Gerelateerde activiteiten
Wil je graag zelf een Curieusactiviteit organiseren?

Meewerken aan één van onze projecten? Of aansluiten bij een Curieusgroep? Welkom!

Vrijwilliger worden (https://www.geniaallokaal.be/vrijwilliger-worden)