Boekenruil

Boekenruil

 • Kostprijs
 • Moeilijkheid
 • Thema's VerbindingCultuur

Het principe is even simpel als geniaal: Is er een boek dat onder je huid kroop? En vind je dat andere mensen dat prachtige boek moeten leren kennen? Organiseer dan een intieme boekenruilmarkt! Je kan er jouw favoriete boek ruilen voor een ander prachtexemplaar. Je maakt kennis met de M/V achter het boek en ontdekt zijn/haar verhaal… Wie weet eindigt het wel in een literaire tête-à-tête!

Verhinder dat jouw boeken stof staan te vergaren in je kast en ruil ze met een andere lezer. Fijne manier om je buren te leren kennen, toch?

Hoe begin je eraan?

 • Very simple, prik een datum met wat buren en vrienden en vertel zo veel mogelijk mensen over je plan.
 • Denk er niet te veel over na, een boekenruil is leuk wanneer het organisch en ongedwongen verloopt. Concentreer je op voorhand daarom vooral op de promotie en laat het de dag zelf zijn gangetje gaan. Sociale media zijn uitgelezen communicatiekanalen voor een boekenruil. Een simpel FB-event kan de perfecte aanzet zijn. Op FB zijn er bovendien heel wat groepen en pagina’s met boekenfans, leesclubjes,… Deel je event zeker op die pagina’s of vraag hen of ze aan jouw initiatief aandacht kunnen schenken. Maar vooral: praat erover, nodig vrienden/vriendinnen uit en vraag vrienden/vriendinnen dat ook te doen.
 • Verdeel flyers en affiches bij buurtbibliotheken en lokale boekhandelaars. Misschien kunnen zij je wel helpen om een voorraad te ruilen boeken aan te leggen?
 • Communiceer dat deelnemers eenzelfde aantal boeken mogen ruilen als ze zelf meebrengen. En vraag hen om bewust één (of meerdere) exemplaren uit hun boekenkast te kiezen. Titels waarmee ze ongetwijfeld iemand gelukkig kunnen maken, geen hele resem Konsaliks waar geen mens ooit in kijkt.
 • Zorg zelf wel voor een voorraad te ruilen boeken. Klop even aan bij de bibliotheek (vaak houden deze eens per jaar een grondige opfrisbeurt) of boekhandel. Maak afspraken met de kringwinkel: kan je hen achteraf plezier doen met de overschot aan boeken?
 • Koppel een sfeervolle bar en wat tafeltjes met kaarslicht aan je boekenruilmarkt, zo creeër je ruimte voor literaire tête-à-têtes.
 • Vraag aan enkele (bevriende) lokale artiesten of ze eventjes komen spelen, maar vermijd muziekgroepjes die een flinke duit kosten.
 • Stel een photobooth op, met een sfeervol retrodecor. Zo kunnen mensen meteen op de foto met hun gloednieuwe “aanwinst” en literaire date.
 • Schijnt de zon? Ga naar buiten, maak het gezellig, hang wat lampionnetjes en vlaggetjes, breng picknickdekens mee,…

Hou rekening met

Je weet toch dat je jouw promomateriaal gratis kan laten ontwerpen op het provinciaal secretariaat?

Over de kostprijs

Klop aan bij de lokale brouwer voor de huur van een simpele toog en frigo. Je kan met de verkoop van drank en zelfgebakken koekjes/taartjes wel makkelijk uit de kosten komen.

Een sfeervol decor kan je al heel goedkoop maken, met wat spullen uit de kringloopwinkel.

Over de medewerkers

Vooral voor de promotie op voorhand is het belangrijk om alle registers open te trekken. De dag zelf heb je aan enkele verantwoordelijken die een oogje in het zeil houden genoeg.

Je hebt een geniale activiteit bedacht?

Of je zit te broeden op een idee en je wil dit samen met Curieus uitwerken? Laat het ons weten!

Idee indienen
Gerelateerde activiteiten
Wil je graag zelf een Curieusactiviteit organiseren?

Meewerken aan één van onze projecten? Of aansluiten bij een Curieusgroep? Welkom!

Vrijwilliger worden (https://www.geniaallokaal.be/vrijwilliger-worden)