Olifantenpaadjeswandeling

Olifantenpaadjeswandeling

  • Kostprijs
  • Moeilijkheid
  • Thema's DuurzaamheidVerbinding

Overal vind je ze, olifantenpaadjes. Deze olifantenpaadjes zijn ontstaan doordat wij, gebruikers, altijd de kortste weg kiezen.

Olifantenpaadjes zijn een vriendelijke, rebelse aanklacht tegen de gedwongen kant van de openbare ruimte. Mooi aangelegde voetpaden, slim bedachte oversteekplaatsen of groene fietsstroken worden door de gebruikers aangepast. We laten ons niet dwingen in de openbare ruimte en vinden zelf nieuwe routes uit. Met de bedoeling om de weg zo kort mogelijk te maken.

Tijd om deze paadjes in de verf te zetten en stil te staan bij het gebruik van de openbare ruimte. En burgerlijke ongehoorzaamheid.

Hoe begin je eraan?

Een wandeltocht via de olifantenpaadjes in je gemeente is echt origineel. Wanneer de groep gegidst wordt door een natuurvriend (een gids via Natuurpunt of een gepassioneerde natuurvriend in eigen rangen) en een expert in de openbare ruimte, dan wordt het pas helemaal next level.

De olifantenpaadjes hebben best een absurd karakter. Maak het allemaal niet te ernstig.

Zoek een vlot pratende gids, stippel een route uit en leg een datum vast.

Olifantenpaadjes zijn niet zo heel bekend, dus deze activiteit vraagt wel om wat extra reclame. Een mooi beeld, mondelinge reclame en veel goesting zijn belangrijke ingrediënten.

In Nederland is fotograaf Jan Dirk van der Burg (http://www.olifantenpaadjes.nl/) aan de slag gegaan met olifantenpaadjes. Zijn website geeft je zin om er meer mee te doen. Een expo organiseren of een fotowedstijd ‘breng je favoriete olifantenpaadje in beeld’ zijn twee leuke ideeën.

Promo:

De Olifantenpaadjeswandeling heeft best wel wat promo nodig. Curieus helpt je graag met een frisse affiche en een leuk beeld. Promo bij de lokale handelaars, mondelinge reclame en leven brengen op de sociale media is nodig.

Het absurde van de wandeling wakkert misschien ook de goesting aan van een lokale journalist. Aarzel niet om een persberichtje op te stellen en wat journalisten te contacteren. De Olifantenpaadjeswandeling is luchtig lokaal nieuws.

Hou rekening met

Je deelnemers! Is de wandeling geschikt voor mensen die minder mobiel zijn? Voor kinderwagens? Mogen honden overal mee? Dit kan je best op voorhand checken en mee communiceren.

Waarom niet afsluiten met een lekker drankje in de lokale kroeg? Of een kleine picknick? Ideaal om nadien nog wat verder te discussiëren over onze ingebakken burgerlijke ongehoorzaamheid.

Extra info

Fotograaf Jan Dirk van der Burg heeft een mooie ode gebracht aan het olifantenpaadje: http://www.olifantenpaadjes.nl/

Je hebt een geniale activiteit bedacht?

Of je zit te broeden op een idee en je wil dit samen met Curieus uitwerken? Laat het ons weten!

Idee indienen
Gerelateerde activiteiten
Wil je graag zelf een Curieusactiviteit organiseren?

Meewerken aan één van onze projecten? Of aansluiten bij een Curieusgroep? Welkom!

Vrijwilliger worden (https://www.geniaallokaal.be/vrijwilliger-worden)