SAMEN(k)LEVEN

SAMEN(k)LEVEN

  • Kostprijs
  • Moeilijkheid
  • Thema's SolidariteitVerbinding

Is het niet onnozel dat élk huisgezin een boormachine aankoopt, terwijl je even goed bij je buren kan aanbellen en dat van hen kan gebruiken? Zeker wanneer je bedenkt dat 1 op 3 huishoudens in België alleenwoners zijn én dat we in een verstedelijkte samenleving wonen (voor de goede verstaander: dicht bij elkaar) is het maar al te belachelijk dat je zelf het volledige gamma aan huishoudtoestellen, speelgoed, tuingerief … in huis haalt.

Een pak gereedschap heb je écht niet elke dag nodig (of bak jij élke dag wafels terwijl je buur élke dag zijn gras maait?).

Delen van kostbaar goed is niet alleen een positief alternatief voor de dolgedraaide consumptiemaatschappij. Maar ook een fijne manier om je buren te leren kennen en het sociale weefsel in de buurt te versterken. Hol dus niet blindelings naar de winkel wanneer je een huishoudtoestel niet hebt, maar bel even aan bij je buren. En vraag of je dat van hen mag lenen.

Om daartoe bij te dragen verdeelt Curieus deze deelstickertjes. Een waslijst aan aantrekkelijke pictogrammen die je op jouw brievenbus kan kleven. Zo geven sociale zielen aan elkaar te kennen welk materiaal ze willen uitlenen of delen. Alsjeblieft, dank je wel.

Hoe begin je eraan?

Buren dichter bij elkaar brengen én hen aansporen om te delen in plaats van altijd alles nieuw aan te kopen, dat klinkt als muziek in Curieusoren. En dus kan je met de Deelstickertjes schitteren in jouw buurt. Net als bij het BelBos, kan je dit project op jouw maat en tempo in jouw lokale Curieuswerking integreren. Hieronder enkele mogelijke activiteiten, kies gerust welke op jouw maat geschreven is. Of organiseer ze gewoon allemaal

  • DEUR-AAN-DEUR

Verzamel een groepje enthousiastelingen, en ga in jouw buurt letterlijk aan elke deur aanbellen. Op zaterdagvoormiddag heb je de meeste kans om gezinnen thuis te vinden. Leg in eigen bewoordingen het initiatief uit (kernwoorden: delen, consuminderen, buren leren kennen, wegwerpmaatschappij, positief alternatief …). En straal vooral enthousiasme uit, voor je buurt en de Deelstickertjes.

  • BUURTFEEST - CURIEUZE PICKNICK

Onder de noemer “leer je buren kennen”, kan je hen meteen uitnodigen op de gezelligste picknick van het jaar. Palm een pleintje of grasperkje in je wijk in om elkaar te ontmoeten en samen te genieten van lekker eten. Roep je buren op om eigen eten mee te brengen, als Curieusafdeling kan je drank (en eventueel zelfgemaakte dessertjes, slaatjes, broodjes, slaatjes…) voorzien tegen democratische prijzen.

Organiseer deze Curieuze Picknick op jouw maat. Samen met je straat, wijk, deelgemeente of ineens de volledige gemeente. Geef je Curieuze Picknick een thematische inkleding (denk la douce France met baguettes, olijfjes, pastis, Belle Epoque-jurken voor de dames en geruite petjes voor de heren, petanque…). Of vlij neer op een onverwachte en betekenisvolle locatie (denk: een braakliggend terrein, een drukke sluipweg die je voor één dag kan afsnoepen voor jouw picknick, het “lelijkste plekje” van de stad waarmee je pleit voor een nieuwe invulling…). Onthoud: originele (kinder-)animatie is àltijd een winner.

Vind hier een stap-voor-stap uitgewerkt draaiboek.

Bij heel wat gemeenten kan je trouwens een extra subsidiepotje aanspreken voor buurtfeesten (of check Vlaanderen Feest voor een buurtfeest op 11 juli: http://vlaanderenfeest.eu). Zoals bij het BelBos, kan je ook met de Deelstickertjes zichtbaar schitteren in jouw gemeente. Bouw een kleurrijke Curieusstand op de wekelijkse markt, een zomerse rommelmarkt, de lokale cultuurmarkt, een kleinere boerenmarkt op het pleintje in jouw buurt … Je kan je kraampje pimpen met de helft van je huisraad of tuingerief (ga er wat origineel mee aan de slag). Let erop, wanneer je een actie op openbaar domein plant, heb je een vergunning nodig. Informeer bij je gemeente.

Contacteer jouw provinciaal Curieussecretariaat om de Curieustent en banner te ontlenen.

  • GEEFPLEIN * In de kijker *

Geefpleinen, geefkasten, freecycle-groepen, weggeefwinkels… schieten als paddenstoelen uit de grond. Geven is hot! Niet alleen spaar je een ritje naar het containerpark. Weggeven is ook gewoon leuk en gezellig. Je maakt iemand gelukkig en komt meer te weten over het nieuwe leven dat je weggevertje tegemoet gaat. Bovendien verhinderen we samen dat die afvalberg nog groter wordt.

Het principe is eenvoudig. Mensen brengt spullen mee die nog bruikbaar zijn en in goede staat, maar waar ze zelf vanaf willen. Andere bezoekers, die nog iets kunnen doen met deze afdankertjes, nemen ze gewoon mee en schenken ze een tweede leven. Het is een beetje zoals een rommelmarkt. Maar dan gratis. In elk geval, een Geefplein is de perfecte plek om je Deelstickertjes uit te delen. Misschien zijn er in jouw buurt al gemotiveerde zielen die hun schouders zetten onder een Geefplein (sla dan zeker de handen in elkaar). Of organiseer je er gewoon zelf één (stap voor stap uitgewerkte fiche op.

Ook hiervan hebben we een draaiboek voor jullie.

Zet Curieus in beeld en vergeet niet enkele leuke foto's te nemen. Breng gedurende de activiteit actief verslag uit op Facebook, Instagram en Twitter. Zorg dat iedereen die er niet is, het gevoel krijgt: dju toch, daar wil ik bij zijn. En vooral: zet je Deelstickertjes in de kijker. Contacteer jouw provinciaal Curieussecretariaat om de Curieustent en banner te ontlenen.

  • DEELPETER/DEELMETER

Woont in jouw buurt een geëngageerde ziel die hoog scoort op de B.V-ladder? Misschien kan je deze wel overtuigen om peter/meter van de Deelstickertjes te worden. Kies niet eender wie, omdat hij/zij toevallig in jouw straat woont en een bekende DagAllemaal-kop heeft. Maar zorg ervoor dat de B.V van jouw keuze vooral geloofwaardig is als Deelpeter/Deelmeter, en zich oprecht kan scharen achter de duurzame en sociale doelstelling van dit project. Een enthousiaste Deelpeter/Deelmeter geeft je flink wat meer zichtbaarheid en persaandacht wanneer je een uitdeelactie organiseert.

DEEL DE AANDACHT

  • Heel belangrijk. Anno 2020 is het echt niet alleen meer in het echte straatbeeld dat je je laat zien. Ook op sociale media laten we onze Curieussmoel zien. Deel foto’s van je actie op Facebookpagina en Instagram, tweet er op los wanneer je op stap gaat met je Deelstickertjes, spoor met een Facebookevenement meer enthousiaste zielen aan om te helpen uitdelen…
  • En vergeet vooral de regionale pers niet. Die smult van dit soort sociale buurtinitiatieven. Een uitgelezen kans om je als Curieusafdeling positief in de kijker te werken.
  • Koppel je een Geefplein of Buurtfeest aan de Deelstickertjes? Laat je flyers en affiches (gratis) ontwerpen op het provinciaal Curieussecretariaat. En klop even aan bij een drukker/kopiecentrum in de buurt. Met wat sterke overtuigingskracht en een warme glimlach willen ze misschien wel sponsoren.

Hou rekening met

Over welke stickertjes gaat het?

Eenvoudige pictogrammen van een frigobox, fietspomp, aperitieftafels, frietketel, kruiwagen, ladder, tent, tuinslang, verhuisdozen, tuintafel, verrekijker, parasol, wafelijzer, grote kookpot, champagneglazen, lichtslinger …

Een rits items die je in je huishouden en tuin … kan gebruiken. Maar die je niet elke dag nodig hebt. En dus perfect kan delen met je buren.

Extra info

Wil jij van jouw buurt een warme Curieusbuurt maken?

Bestel dan jouw portie Deelstickertjes via deelstickertjes@curieus.be. Wees ambitieus, maar ook realistisch. Je mag best hoog mikken en ernaar streven aan elk gezin in jouw straat een stickervel te bezorgen. Maar het zou te zot als je na afloop de overschot van de stickers in de papiermand moet kieperen.

We helpen je ook aan een kant-en-klaar persbericht.


Je hebt een geniale activiteit bedacht?

Of je zit te broeden op een idee en je wil dit samen met Curieus uitwerken? Laat het ons weten!

Idee indienen
Gerelateerde activiteiten
Wil je graag zelf een Curieusactiviteit organiseren?

Meewerken aan één van onze projecten? Of aansluiten bij een Curieusgroep? Welkom!

Vrijwilliger worden (https://www.geniaallokaal.be/vrijwilliger-worden)