ABC voor vrijwilligers

ABC voor vrijwilligers

Dit ABC-handboek hoef je niet van voor naar achter te lezen, daarvoor is onze vrije tijd ons allemaal te dierbaar.
En al helemaal niet in je hoofd te drammen, we willen die schaarse ruimte overhouden voor creatieve ideeën en inspirerende Curieusactiviteiten. Maar hou het, samen met de inspiratiefiches van www.geniaallokaal.be, bij de hand tijdens overlegmomenten met je Curieuscompagnons. Bij twijfel kan je dan deze documenten raadplegen.
Vind je het antwoord niet terug? Neem dan zeker contact met jouw provinciale Curieuscoördinator.

Afdelingen, vrijwilligers, leden, lokale Curieusgroepen …
what’s in a name?
Zit je met een donders goed idee, maar zoek je extra ruggensteun om het uit te voeren? Organiseer je al jaren allerlei activiteiten in je wijk, maar zou je dit graag in wat meer structuur gieten zonder dat je je moet verdiepen in de ingewikkelde vzw-wetgeving? Dat treft, want dat kan allemaal bij Curieus. Het enige wat voor ons belangrijk is, is dat je onze missie onderschrijft (zie verderop missie) en dat de activiteiten die je organiseert open staan voor iedereen. Curieus is geen ledenvereniging. Elke progressieve ziel met een open geest is bijzonder welkom bij ons.

Jouw lokale Curieusgroep wordt als feitelijke vereniging lid van onze koepel (Vlaams-Brabant, Antwerpen, Brussel, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen of Limburg) zo ben je in orde met de verzekering en kan je beroep doen op heel wat diensten die je koepel aanbiedt. We hoeven niet per sé te weten wie bij jullie de boekhouder is, wie het verslag maakt en wie met zijn vuist op tafel klopt, wie de rondjes betaalt of wie steevast zijn portefeuille is vergeten… Met drie contactpersonen per Curieusgroep zijn wij meer dan tevreden.

Wil je graag occasioneel bijdragen in de werking van het provinciaal/gewestelijk/ nationaal secretariaat, zonder je te bekeren tot een Curieusgroep? Ook dat kan! Stuur ze eens een mailtje, je veroorzaakt waarschijnlijk een vreugdedansje.

Bijbel
Oh, ja, ook nog dit: dit handboek is geen document dat ‘af’ is. Het is geen bijbel, en al helemaal niet de enige waarheid. We proberen het voortdurend up-to-date te houden. Maar het vormt wel een prima aanzet. We brengen heel wat praktische kennis samen die jou kan ondersteunen bij het draaiende houden van jouw Curieusgroep. Staat er iets onderlijnd, klik erop, zo vind je snel je weg naar alles wat je nodig hebt. Ben je toch verdwaald of vind je dat er onontbeerlijke thema’s ontbreken? Laat het ons zeker weten.

En verder. Veel plezier tijdens jullie vergadering. Of het nu op café is of bij iemand van jullie thuis, samen wilde Curieusplannen maken is toch geweldig?

Wil je graag zelf een Curieusactiviteit organiseren?

Meewerken aan één van onze projecten? Of aansluiten bij een Curieusgroep? Welkom!

Vrijwilliger worden (https://www.geniaallokaal.be/vrijwilliger-worden)